Rudy`s blog over Italiaanse Design Keukens e.d.

Rudy`s blog over Italiaanse Design Keukens e.d.
Klik hier om naar mijn website te gaan!

dinsdag 12 maart 2013

Rijst uit de hoge druk stoomoven

Bij veel consumenten bestaat het beeld dat je met de stoomoven eigenlijk alleen groente en vis klaar maakt. Nu gaat dat natuurlijk prima, maar je kunt er ook soep en vlees mee klaar maken. Maar daar had ik al vaker over geblogd.


Het is bijvoorbeeld ook heel makkelijk om rijst in de hoge druk stoomoven klaar te maken. Het is wel even opletten, de bedoeling is dat je de stoomoven op 100 graden zet en niet hoger. De rijst doe je in een dichte stoomovenpan en vult de pan met water. Het water komt zo ongeveer een vingerkootje boven de rijst uit (zie bovenstaande foto die ik gemaakt heb). Je gebruikt daarna gewoon de tijd die op het pakje staat en dat is alles. Voor de rijst geldt dus dat je geen tijdwinst hebt ten opzichte van de kookplaat. Je doet het omdat het gewoon makkelijk is. Het brandt niet aan en het kan gewoon tegelijk met andere stoompannen in de stoomoven.


Hierboven nog even een foto van de hoge druk stoomoven. Je kunt goed zien dat je drie niveau`s boven elkaar kunt gebruiken. Van m`n kleine rijstpannetje gaan er dus 9 stuks tegelijk in de stoomoven. Mocht je net als mij groente, vlees en rijst tegelijk willen stomen (géén geur- en smaakoverdracht!) dan doe je het vlees eerst (is de langste tijd) en daarna de rest. Tijden en temperaturen verschillen natuurlijk, maar om het rundvlees als voorbeeld te nemen, ik doe dan 5 minuten korter (40 dus op 120 graden) en daarna 10 minuten de rest op 100 graden. Je kunt ook eerst het vlees compleet klaar maken en in de oven warmhouden.


Voor warmhouden van eten hoef je dus niet persé een warmhoudlade te kopen. Je kunt ook de heteluchtfunctie van je oven op 70 graden zetten (de bovenstaande Neff B46C74N3 oven was nog aan het opwarmen) en daarin urenlang je eten op temperatuur houden zonder dat de kwaliteit achteruit gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten