Rudy`s blog over Italiaanse Design Keukens e.d.

Rudy`s blog over Italiaanse Design Keukens e.d.
Klik hier om naar mijn website te gaan!

vrijdag 11 november 2011

Italiaanse design keukens met corian aanrechtbladen

In het blog hebben we het al gehad over aanrechtbladen van marmer en roestvrijstaal. Een ander materiaal wat je vaak als aanrecht bij Italiaanse design keukens ziet is Corian. Corian is een acrylaat wat gemaakt wordt uit Bauxiet.

Corian heeft onder andere als voordeel dat je het vrijwel onzichtbaar kunt verlijmen, hierdoor zijn enorm lange bladen mogelijk. Ook een spoelbak van corian bijvoorbeeld kan dus naadloos in het blad verwerkt worden.


Bij Corian spoelbakken moet je wel altijd oppassen met kokend water. Kokend water kranen (quookers) pas ik er dus niet bij toe (dan vervalt de garantie). Een oplossing zou bijv. de rvs bodem in de corian spoelbak kunnen zijn. Bovenstaande corian spoelbak heb ik gefotografeerd bij mij in de showroom, het blad is hier 8cm dik.

Corian is een niet poreus materiaal, ook is de levensduur heel lang. Het materiaal is eenvoudig te reinigen en te onderhouden. Krasjes, messnedes of zelfs een brandvlek van een sigaret kunnen gewoon verwijderd worden met een schuurmiddel zoals Cif of Scotch-Brite.

Wat ik zelf ook erg mooi vindt is dat bij opgedikte Corian bladen (bijv. bladen van 8cm dik) verlijmen van het corian onzichtbaar gebeurd. Bij met name witte composiet bladen is op een gegeven moment de kit in het verstek dan toch wel zichtbaar (zeker als het na een paar jaar gaat verkleuren). Als je een massief Bianco/Bianco composiet blad hebt bestaat dit probleem natuurlijk niet.


Een ander voordeel van corian is dat je het in alle vormen kunt laten maken. Bij de Snaidero Venus keuken hierboven is het corian aanrecht in een golvende vorm gemaakt.


Ook hele dunne aanrechtbladen in Corian kunnen heel mooi zijn zoals bij deze Snaidero keuken. Omdat de keuken in een T-vorm is gemaakt zou je bij een normaal blad veel naden hebben, bij Corian is dit naadloos te verlijmen. Ziet er natuurlijk erg mooi uit.


Corian lijkt heel erg op composiet, het is alleen iets matter. Met matte bladen heb je echter wel de eigenschap dat je er meer op ziet (vet en vocht glimt en valt dus op). Bij bovenstaande Snaidero keuken in Hoek (Zeeland) is een corian blad toegepast, je zou het niet zeggen omdat het erg lijkt op het Bianco/Bianco composiet, maar je kunt het goed zien aan de corian spoelbak.