Rudy`s blog over Italiaanse Design Keukens e.d.

Rudy`s blog over Italiaanse Design Keukens e.d.
Klik hier om naar mijn website te gaan!

maandag 17 februari 2014

Slowcooking: Rollade

Van de buurvrouw had ik onlangs een rollade gekregen. Van `t weekend ontdooid en klaargemaakt. Ik had alle tijd, dus ik heb het geprobeerd op 65 graden (slowcooking). Zo`n rollade maak je natuurlijk ook makkelijk klaar op een hoge temperatuur, maar zo`n lage temperatuur is wel beter voor de smaak.

Ik wilde het eigenlijk zo doen om te proberen of ik een rollade in de servieswarmer klaar kan maken (net als de runderfilet laatst). Het enige "probleem" waar ik achter kwam is dat je geen korstje krijgt. De rollade gaat daarom vooraf even op de kookplaat (rondom) en daarna kan de rollade je oven in.

Je prikt de kerntemperatuur voeler in de rollade en stelt de kerntemperatuurvoeler in op 65 graden. Je kunt natuurlijk ook een lagere temperatuur aanhouden (60 graden is licht rosé en 70 graden is grijs/bruin). Om te checken of de oven temperatuur klopt heb ik ook even een oventhermometer in de oven gelegd zodat ik kon controleren of het niet te warm was in de oven.


Het hangt er natuurlijk van af wat je "begintemperatuur is", het beste is als je rollade al op kamertemperatuur is als je gaat beginnen (dus niet net ontdooid). Bij mij duurde het ruim twee uur voordat de kerntemperatuur was bereikt. Als je de tijd hebt kan ik het echt aanraden om het op zo`n lage temperatuur te doen. Het vlees droogt niet uit en is heel lekker.


Voor de mensen zonder kerntemperatuur voeler; prik met een saté prikker in het vlees en vang het vocht dat uit de rollade komt op met een lepel. Als het vocht helder is dan is je rollade klaar. Als het nog roze is dan moet de rollade nog langer in de oven. Op m`n site heb ik een pagina gemaakt met de kerntemperaturen. Zo`n kerntemperatuurvoeler tenslotte kun je evt. online kopen.

Ik vind eigenlijk dat zo`n thermometer geïntegreerd moet zijn in de oven. Bij de luxere Neff ovens zit zo`n kerntemperatuurvoeler geïntegreerd in de oven. Zie hiervoor onderstaande video (later toegevoegd).

1 opmerking:

  1. Leuk en duidelijk uitgelegd. Alleen...wat ik daar op je foto zie is geen rollade. Rollade..de naam zegt het toch al? Dat is een groot stuk vlees opgerold met kruiden of/en een vulling ertussen. Dit is gewoon een braadstuk. Ziet er wel lekker uit maar is dus heel ander gerecht en smaak.

    BeantwoordenVerwijderen