Rudy`s blog over Italiaanse Design Keukens e.d.

Rudy`s blog over Italiaanse Design Keukens e.d.
Klik hier om naar mijn website te gaan!

zaterdag 28 september 2013

(Hotfill) close-in boilers in de keuken

Een tijd terug heb ik eens iets geschreven over dingen die klanten vaak vergeten bij het uitzoeken van een nieuwe keuken. Een close-in boiler is ook zoiets en dat ga ik straks maar toevoegen aan het lijstje. Soms komt het warme water vrij ver van de keuken vandaan en moet je dus best lang wachten voor dat er warm water in de keuken is. Stel bijvoorbeeld dat het warme water van de combiketel op zolder komt, dan gooi je ook best wat koud water weg als je in de keuken warm water wilt hebben om bijvoorbeeld even je handen te wassen.
Als je dus direct warm water wilt hebben dan kun je ervoor kiezen om een close-in boiler in de aanrechtkast te plaatsen. Zo`n boiler kost je grofweg tussen de 300 en 400 Euro (afhankelijk van merk en capaciteit). Vaak wordt voor het merk Daalderop gekozen (is volgens mij wel marktleider), al is het andere merk (Inventum) wel in opkomst (hun vanaf prijs is iets lager). Het voordeel van zo`n close-in boiler is dat je continue een voorraad warm water tot je beschikking hebt. De kleinste Inventum heeft bijvoorbeeld 5 liter, maar er zijn ook close-in boilers die 15 liter warm houden. Het nadeel (sorry) van zo`n boiler is dat het relatief veel stroom kost. De aansluitwaarde van een 15 liter close-in boiler van Daalderop is bijvoorbeeld 2200W (opwarmtijd 80 graden in ongeveer 33 minuten). Daarnaast kun je zo`n boiler ook "leeg trekken". Stel dat er iemand een emmer vult met warm water om de auto te wassen, dan kun je zelf niet meer de ramen zemen met warm water omdat de boiler leeg is. Je moet dan dus even naar de badkamer om warm water te halen (er van uit gaande dat die wel warm water van de combi-ketel krijgt). Of even geduld hebben (zo`n half uur dus).
Een heel goed alternatief (vind ik dan), is de hotfill versie van de close-in boiler. Zo`n hotfill boiler is aangesloten op de warm water leiding en vult zich dus gewoon vanaf je combiketel of geijser op zolder. De truc is echter dat deze boiler een voorraadje warm water aan houdt in je spoelkast (in de regel 10 liter). Het grote voordeel van de hotfill is dat er minder stroom gebruikt wordt (aansluitwaarde is ook slechts zo`n 500W). Daarnaast blijft er een warm water leiding naar de keuken lopen en kun je dus warm water blijven tappen in de keuken als de hotfill voorraad leeg is. Waar je wel rekening mee moet houden bij zo`n close-in boiler is dat je altijd een aansluitset mee moet bestellen (het zou beter zijn om dat gewoon bij het apparaat mee te verkopen maar zo zit die "handel" nou eenmaal niet in elkaar). Zo`n aansluitset kost zo`n 80 Euro en bestaat uit een inlaatcombinatie, afvoerslang en dergelijke.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten