Rudy`s blog over Italiaanse Design Keukens e.d.

Rudy`s blog over Italiaanse Design Keukens e.d.
Klik hier om naar mijn website te gaan!

vrijdag 25 mei 2012

Test met ovens

Afgelopen dinsdag werd ik bezocht door een echtpaar uit Tilburg wat nieuwe inbouw apparatuur zocht voor in hun nieuwe Siematic keuken (hadden ze al elders gekocht omdat dat moest van hun aannemer). Ze waren al bij Míele in Vianen geweest en ook bij Neff hadden ze een bezoek gebracht in Hoofddorp. Nu verkoop ik beide merken apparatuur, dus kwamen ze zich hier ook informeren.

Affijn, het kwam er op dat het Neff CircoTherm systeem de warmte binnenhield bij het openen van de deur tijdens het programma. Dit is belangrijk als je bijvoorbeeld niet wilt dat je cake inzakt bij openen van de ovendeur. Ik had ze verteld dat dit niet helemaal klopte, als dit belangrijk voor ze was moesten ze Míele overwegen omdat Míele ovens deurcontact hebben (de heteluchtfunctie stopt als je de deur open doet). Woensdag kwam Stefan (de Neff vertegenwoordiger) en we hadden het hierover. Hij vroeg me om dan toch maar eens een testje te doen omdat volgens hem klant toch gelijk had. Zo gezegd zo gedaan. Ik heb twee ovens verwarmd tot 160 graden met daarin een losse oven temperatuur meter. De ovendeur heb ik geopend bij 160 graden, vervolgens m`n telefooncamera er voor gezet om het verschil te checken.


De eerste oven is de Neff C17E64N0 oven. Deze oven verkoop ik vaak, kost op dit moment zo`n € 1.140 incl. B.T.W. Deze oven heb ik om 10.40u aangezet vanmorgen, na 8 minuten gaf de oven aan ook op 160 graden te zitten. Helaas pindakaas, m`n eigen thermometer gaf 150 graden aan. Dus de oven iets hoger ingesteld totdat m`n eigen thermometer iets boven de 160 graden aangaf. Zoals hieronder te zien is blijft de hetelucht doordraaïen bij de oven en zakt de temperatuur langzaam. Voor mezelf zou dit prima zijn trouwens.

. De tweede oven is de Míele H5060B oven. Deze oven kost op dit moment zo`n € 1.460 incl. B.T.W. en is dus zo`n 30% duurder als de Neff oven. Deze Míele oven heb ik om 10.58 aangezet op 160 graden, net als de Neff oven daarnet. De actuele temperatuur wordt bij deze oven continue weergegeven, dat vind ik wel handig. Bij Neff moet je daar het "i" knopje voor indrukken. Wat ik bij de Míele oven echt jammer vind is dat de ovenverlichting uit gaat als je de deur dicht hebt. Je moet dus de bedieningsknop op het lampje zetten (hetelucht gaat dan uit) danwel de deur openen. Ook vind ik persoonlijk de zwart plastic knoppen ietwat "arm" ogen, voor wie zich daar aan stoort heeft Míele ook ovens waar alleen een display getoond wordt (geen knoppen dus). Zo`n oven is helaas wel wat prijziger.
Om 11.02 al gaf de Míele oven aan op 160 graden te zijn, maar volgens m`n eigen thermometer was `t ie behoorlijk mis. De oven heb ik dus op 180 graden gezet en op 11.05 ging de oven snel voorbij de 160 graden. Qua snelheid is de Míele dus iets sneller, maar de ingebouwde thermometer is niet zo accuraat. Zoals hieronder te zien is gaat bij Míele de hetelucht functie uit bij het openen van de deur (de verlichting gaat juist aan). Hierdoor zakt de temperatuur echt mini-minimaal. . De 2 geteste ovens waren beide in de 45cm nismaat, dus de compacte lijn apparaten. Je kunt stellen dat beide ovens met een minuut of 8 op temperatuur zijn. De temperatuur wordt bij Neff wat preciezer gemeten als bij Míele. Omdat Míele geen CircoTherm heeft zal de locatie van de meter misschien wel het verschil verklaren in de oven. CircoTherm immers "zuigt" lucht de ventilator in waarbij de warme lucht door uitblaasopeningen door de gehele oven wordt geblazen. Andere merken "blazen" juist de lucht uit de ventilator achterin de oven. Tijdens het gebruik van de oven staat bij Neff de ovenlamp continue aan, dat vind ik wel handig (bij de Míele oven gaat het licht juist uit tijdens gebruik). Edit: Inmiddels heeft Neff een nieuwe ovenlijn met een geïntegreerde kerntemperatuurvoeler op de luxere modellen. Echt fantastisch! Zie onderstaande video.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten