Rudy`s blog over Italiaanse Design Keukens e.d.

Rudy`s blog over Italiaanse Design Keukens e.d.
Klik hier om naar mijn website te gaan!

zaterdag 18 januari 2014

300 ton vis weggegooid / recept baars uit stoomoven

Vorig jaar had ik een stukje op m`n blog gezet over Pangasius (een goedkope vis die erg populair is in Nederland). Mensen zeggen wel eens dat ze Pangasius kopen omdat Noordzee vis zo duur is. Toch klopt dat niet helemaal. De consument eet zelf "inferieure" Pangasius en geeft juist de "superieure" vis aan de kat. Lees onderstaand artikel maar (stond in het Nieuwsblad):

Meer dan 300 ton verse vis die Belgische vissers vorig jaar in onze havens hebben aangevoerd, is vernietigd of vermalen om er vismeel of honden- en kattenvoer van te maken. De vis was perfect in orde, maar er was gewoon geen vraag naar. Vlaanderen gaat onbekendere vissoorten extra promoten om die pure verspilling tegen te gaan.

December vorig jaar. De feestdagen zijn in aantocht wanneer enkele vissersschepen met een lading roodbaars en pladijs aankomen in de haven van Zeebrugge. ‘15.000 kilo’, zegt reder Jan Couwyzer. ‘Schitterende vis. Maar hij is bij niemand op het bord beland.’

Geen enkele vishandelaar, supermarkt of verwerkingsbedrijf toont interesse in de vis. Op de veiling biedt niemand dus een aanvaardbare prijs. De gigantische hoeveelheid verse vis wordt dan maar weggevoerd om vermalen te worden tot vismeel, of honden- en kattenvoer. De vissers krijgen een aalmoes van 0,20 euro per kilo – Europese subsidies garanderen hen die ‘minimumprijs’ – voor hun moeite.Ik denk dat veel mensen dus niet meer weten hoe Noordzee vis klaar te maken. Die roodbaars bijvoorbeeld die nu weg wordt gegooid (de visser mag per schip maar 3 kisten vis mee naar huis nemen voor eigen gebruik) maak je gewoon hetzelfde klaar als Zeebaars (eigenlijk piece of cake dus):
Baars uit de stoomoven

Ingredienten

zeebaars of roodbaars
peper en zout
eventueel kruiden naar wens

Bereidingswijze

Bestrooi de vis met kruiden, peper en zout
Leg deze in de stoomovenpan met gaatjes
Doe de vis nu zo`n 15 minuten op 100 graden in de stoomoven (met 85 graden zou het denk ik iets lekkerder zijn maar tel er dan wel een minuut of 5 extra bij)

Wil je het wat ingewikkelder? Dan heb ik nog 2 versies:

Recept met baars in de stoomoven wat ik eerder heb geblogd.

Neff recept met baars (heel mooi gedaan met ook een video er bij!). Het Neff recept werkt natuurlijk identiek in de hoge druk stoomoven :).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten