Rudy`s blog over Italiaanse Design Keukens e.d.

Rudy`s blog over Italiaanse Design Keukens e.d.
Klik hier om naar mijn website te gaan!

dinsdag 10 januari 2012

Inbouw vaatwassers en folie keukens

Op m`n site heb ik enkele jaren geleden al een opmerking geplaatst dat ik geen folie keukens meer wil verkopen. Folie laat namelijk gemakkelijk weer los, met name door stoom wat vrijkomt bij vaatwasserdeuren. Vaatwassers zijn namelijk niet 100% waterdicht. Ook laten sommige mensen de vaatwasser nog even op een kier staan na afloop van het programma waardoor er stoom langs de deuren komt. Beter is dus om de vaatwasser na afloop van het programma ófwel geheel dicht te houden danwel volledig te openen.

Nu is vaatwasser stoom sowieso wel vervelend, daarom werk ik graag met "hufterproof" keukens en materialen. Een volledige gelakte deur (hoogglans heeft over het algemeen de dikste lak) is dan ook beter als een folie deur of een houten deur (hout en stoom is ook niet zo`n goede combinatie). Nóg beter is om te werken met roestvrijstaal. Je kunt dan natuurlijk denken aan een roestvrijstalen deur, of een roestvrijstaal bedieningspaneel net als bij onderstaande Neff vaatwasser.


Een keuken staat over het algemeen voor een langere periode (zeg tussen de 18 en 25 jaar). Ik adviseer mensen toch om dus serieus hierover na te denken. Investeren in een "hufterproof" keuken is misschien wat saai, maar wel verstandig.

O ja nog even wat anders. Mocht u de oven boven de vaatwasser plannen houdt er dan rekening mee dat de ruit dan soms kan beslaan door het vocht van de vaatwasser (heb je dat weer). Mocht u dat niet willen dan kunt u er altijd voor kiezen om er een koffiemachine of Míele hoge druk stoomoven boven te plannen. Ook adviseren we u om boven de vaatwasser géén (combi-) magnetron te monteren omdat het vocht van de vaatwasser de printplaatjes kan doen verroesten waardoor de magnetron stuk gaat. Een gewone Neff oven kan er echter wel tegen om boven een vaatwasser gemonteerd te worden.

Voor het behoud van de keuken is het trouwens beter om de vaatwasser eerst te laten drogen alvorens hem uit te ruimen. Nadat het programma geeïndigd is heeft de machine hier nog zo`n uur voor nodig. Stoom van de vaatwasser is dan gewoon via het riool afgevoerd. Handiger is dus om de vaat `s nachts te doen en `s morgens de machine uit te ruimen. Als de vaat direct na einde programma wordt geleegd zit er vaak nog vocht onder het aanrechtblad. Dit vocht druppelt vervolgens weer op de deur en dat is niet de bedoeling. Daarom nog een keer: bij de Neff vaatwasser met rvs bedieningspaneel zou dit vocht op het staal van de vaatwasser vallen (waar die natuurlijk goed tegen kan).