Rudy`s blog over Italiaanse Design Keukens e.d.

Rudy`s blog over Italiaanse Design Keukens e.d.
Klik hier om naar mijn website te gaan!

dinsdag 23 augustus 2011

Giovanni Offredi, de ontwerper van de Snaidero Kube greeploze Italiaanse design keuken.

In dit blog zijn al 2 architecten en 1 architectenduo besproken die Italiaanse keukens ontwerpen voor onder andere Snaidero. Ditmaal is het de beurt aan Giovanni Offredi. Eigenlijk is Giovanni de architect die de meeste invloed heeft gehad op de keukens die ik verkoop.

In 1927 kwam Giovanni in Milaan ter wereld. In de jaren 60 begon hij met ontwerpen en won daarbij verschillende prijzen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan drie keer de "Oscar de la nouveautè" uit Parijs. Het werk van Giovanni Offredi staat tentoongesteld in het Museum of Modern Art in New York (MoMA)en in het Victoria and Albert Museum in London. Giovanni ontwierp o.a. meubilair, designkeukens, televisies en telefoons.

Het was in 1980 dat door Snaidero een fabriek voor ski`s omgebouwd werd tot meubelfabriek. Voor deze fabriek werd een nieuw merk gemaakt, Abaco. Een hele serie modellen werden door Giovanni Offredi ontworpen voor deze fabriek. Zoals bijvoorbeeld in 1984 de Krios (betekent IJs). Een greeploze keuken met elegante lijnen. Twee jaar later (in 1986 dus) kwam de Kalia gevolgd door de Pragma in 1987 en tenslotte de Contralto in 1988. Van deze serie keukens zijn er in Nederland relatief veel verkocht, heel mooi gelakte deuren. Vorig jaar kreeg ik trouwens nog een klant in de winkel die zo`n keuken had en er nog steeds heel tevreden over was. Deze modellen zijn uiteraard niet meer in productie.

Pas in 2006 ging Giovanni Offredi weer keukens ontwerpen. Op de Eurocucina zagen we toen voor het eerst het concept, de Kube. Met de Kube streefde Giovanni er naar om het drukke leven van elke dag terug te brengen naar een rustig en intiem moment. Geen overbodige luxe maar een strak, functioneel en warm design. Het concept bestond uit verfijnde maar simpele lijnen en grote functionaliteit.
In 2007 echter overleed Giovanni en lag het projekt Kube stil. Zijn zoon Ferdinando echter nam de activiteiten van zijn vaders studio over en heeft het projekt afgerond zodat we in 2008 de daadwerkelijke productieversie konden bekijken op de Eurocucina in Milaan. Inmiddels staan er verschillende opstellingen van de Kube opgesteld in mijn showroom.

In 2009 werd het Kube ontwerp van Giovanni bekroond met een Good Design Award van het Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten