In Italiaanse design keukens zie je vaker wat langere werkbladen. Met composiet (foto hier onder) of graniet is een blad maximaal zo`n 3 meter lang uit 1 stuk. Bij een (duurdere) maxiplaat composiet kun je tot zo`n 324cm lengte gaan, daarna krijg je een naad in het werkblad.
Voor nóg langere werkbladen had ik voorheen alleen de opties roestvrijstaal en corian. An sich prima natuurlijk, allebei hele mooie materialen. Roestvrijstaal is eigenlijk "hufterproof" en Corian is super chique. Door het naadloos verlijmen (zoals ook bij deze Snaidero keuken) zijn ook de lengtes onbeperkt. Over Corian en Composiet werkbladen had ik overigens al eerder wat geschreven.
Sinds kort is er een nieuw materiaal werkblad wat ook heel erg lang geleverd kan worden: Fenix. Deze Fenix werkbladen zijn leverbaar tot maximale lengtes van 415cm. Qua dikte is het materiaal leverbaar in 10mm, dus super dun. Als je het blad dikker wilt wordt de rand omgezet naar 20/40/60/80 of 100mm.
Het materiaal Fenix wordt gemaakt van papier en fenolhars, dit persen ze samen tot een plaat. De bovenste laag krijgt een decorpapier met de bladkleur, deze wordt met nanotechnologie behandeld zodat het zacht aanvoelt (beetje leather-touch zeg maar). Qua kwetsbaarheid kun je Fenix vergelijken met een normaal HPL/Laminaat werkblad. Dus geen hete pannen op het blad zetten, krassen kun je ook niet herstellen.
Het materiaal Fenix is in verschillende kleuren leverbaar (hier boven een paar voorbeelden) en ook in 2 prijsklasses. De "goedkope" Fenix kleuren in prijsgroep 1 hebben een zwarte kern, de "duurdere" kleuren hebben een witte kern. Qua prijs is het materiaal Fenix trouwens vergelijkbaar met de instapkleuren van composiet. Het aanbevolen onderhoud van de fabrikant heb ik hier onder even ingesloten;
- dagelijks afnemen met een spons en nadrogen met een doek
- vlekken (vet, koffie, thee, rode wijn) behandelen met een huishouddoekje
of zachte nylonborstel, gedrenkt met een sopje van afwasmiddel of groene
zeep, dit eventueel langere tijd laat intrekken en met water naspoelen
-ingetrokken plekken of vlekken van inkt, verf, nicotine of viltstift verwijderen
met wasbenzine of terpentine, direct daarna grondig naspoelen met
water
- kalkvlekken en zeepresten verwijderen met Cillit Bang PowerCleaner Vuil
& Kalk, direct daarna grondig naspoelen met water
- kleine) krassen op kunnen worden weggewerkt met een wondersponsje
(Kruidvat) of door thermisch herstel (met strijkbout en theedoek), zie
bijsluiter
Fenix heb ik trouwens niet in de showroom (wel de monsters).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten