Rudy`s blog over Italiaanse Design Keukens e.d.

Rudy`s blog over Italiaanse Design Keukens e.d.
Klik hier om naar mijn website te gaan!

vrijdag 23 januari 2015

Werkhoogte voor je nieuwe keuken

Ik had het al eerder op het blog geschreven, maar bij Snaidero is een groot gedeelte van de collectie uitgevoerd in de Sistema 22 lijn. Dit betekent een hogere kast en daardoor ook een hoger werkblad. Bij een Ola 20 keuken bijvoorbeeld kom je zodoende op een werkhoogte van 93cm uit (uitgaande van een dun werkblad).


Nu heeft Snaidero ook nog een aantal modellen in de collectie die met de "oude" romphoogte van 72cm gemaakt worden. Dit is bijvoorbeeld het model Time en Sistema Zeta. Bij deze keuken kun je ook lagere werkhoogtes maken. Bijvoorbeeld plint 10cm, kastromp 72cm en bladdikte 2cm. Je hebt dan een werkhoogte van slechts 84cm. Nu is dat voor de meeste mensen veel te laag. Je kunt bij deze keukenmodellen dus de werkhoogte verhogen door middel van zowel de plinthoogte als de werkbladdikte.

Hoe bepaal je nu de ideale werkhoogte?

Je gaat naast het werkblad staan en maakt met je arm een haakse hoek met je elleboog. Tussen je arm en het werkblad zou nu tussen de 12 á 15cm ruimte moeten zijn.

Grofweg kun je stellen dat 90cm als werkhoogte aangehouden wordt voor mensen kleiner als 170cm. Voor mensen die langer als 170cm zijn is 95cm het handigst. Met de werkhoogte van de Ola 20 (93cm) is dus an-sich niets mis.


Mocht 93cm toch echt té hoog voor u zijn, dan kunnen we de greeplijst van de Ola20 keuken laten vervallen. Ook de plint kan een heel klein beetje ingekort worden (slechts een paar centimeter). De opening van de lades en dergelijke moet dan natuurlijk wél automatisch gaan. De ombouw hiervoor doen we dan op locatie (dit is natuurlijk niet voordelig).

Soms heb ik een klant waarbij de ene partner veel langer is als de andere. Een oplossing zou dan kunnen zijn om twee werkhoogtes aan te houden in de keuken. Dit had ik bij de vorige S16 showroomkeuken ook gedaan (zie onderstaande video). Ook zie je dit bij Snaidero keuken project 647 in `s Gravenzande.Op de beurs afgelopen maandag zag ik ook een aantal keukens waarbij het eiland van de keuken electrisch ingesteld kon worden. Dit komt er op neer dat je de werkhoogte dus kan aanpassen op de gebruiker. Dit is natuurlijk heel praktisch als je partner een stuk korter of langer is als jezelf.

Helaas heb ik die optie nu (nog) niet. Maar ik heb het al wel mondeling besproken afgelopen dinsdag met Alessandro van Snaidero. Reken bij zo`n verstelbaar eiland op een meerprijs van zo`n 4.000 Euro (excl. montage) bovenop de prijs van het eiland zelf. Nogmaals, ik kan deze optie nu nog niet aanbieden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten