Rudy`s blog over Italiaanse Design Keukens e.d.

Rudy`s blog over Italiaanse Design Keukens e.d.
Klik hier om naar mijn website te gaan!

woensdag 5 maart 2014

Zeeuwse mosselen vanuit de hoge druk stoomoven

In veel Snaidero keukens heb ik een hoge druk stoomoven ingebouwd. Met zo`n stoomoven eet je natuurlijk heel lekker en gezond. Daarnaast is de stoomoven ook nog eens heel makkelijk. Vooral als je snel wat lekkers op tafel wil zetten voor je gasten dan is zo`n hoge druk stoomoven ideaal. Zeeuwse mosselen bijvoorbeeld.

Niks is lekkerder dan de pure Zeeuwse mosselsmaak. En die komt optimaal tot z’n recht bij bereiding in de stoomoven. Verse mosselen worden vaak klaar gemaakt in een mosselpan met bijvoorbeeld wijn, bier en mosselgroenten. Bij bereiding in de stoomoven zijn die toevoegingen niet nodig. Dan gaat het om het pure genieten. Als je de gaatjespan van de stoomoven gebruikt, behoudt de mossel zijn unieke zilte smaak het best en daarnaast blijft het mosselvlees malser dan mals. Omdat je met de hoge druk stoomoven met druk kan werken gaat het ook nog eens heel snel: slechts 1 minuut!

Wat bij mosselen heel belangrijk is (vind ik dan) is dat het super vers is. Ook moet je rekening houden met het seizoen. Het mosselseizoen begint medio juli en loopt door tot ongeveer april. Later in het seizoen wordt de mossel wat magerder en neemt het percentage vlees ten opzichte van de schelp af. De lekkerste mosseltjes eet je dus in het begin van het seizoen. Zodra het weer seizoen is hoop ik daarom weer een mosselavond in de showroom te organiseren. Op onderstaande video kun je zien hoe je de mossels klaar maakt in de hoge druk stoomoven (met dank aan de Roem van Yerseke!).



Voor bij de Mossels heb ik bij Ben van Velzen (wijnkoperij van Leerzem) een witte wijn gehaald. Hieronder de informatie over deze witte wijn die ik van Ben kreeg;

2012 LES MOUETTES PICPULE DE PINET
COTEAUX DU LANGUEDOC – COMTES DE LORGRIL

Picpoul blanc is een druivensoort voor witte wijn uit de Languedoc. Deze witte wijnen hebben een hoog zuurgehalte. De druivensoort is de basis voor de ‘Picpoul de Pinet’ De nabijheid van de zee is onderdeel van het terrior. Deze veroorzaakt een minder groot temperatuur verschil tussen dag en nacht met een latere rijping van de druif tot gevolg. De wijngaarden liggen in een kalkrijk gebied dat gemiddeld op zestig meter hoogte is gelegen. De wijngaarden op de heuvels en in het vlakke land liggen rond het dorp Pinet, dat even ten westen van Mèze aan het meer van Thau gelegen is. Meer dan twintig procent van de jaarlijkse hoeveelheid regen in dit gebied valt in oktober. Dit is iets wat een late oogst bemoeilijkt en volledige rijping van de druif in de weg staat.

Het is een heerlijk lichtvoetige glas witte wijn met een vriendelijk fruitig karakter van voornamelijk wit fruit en wat frisse citrus elementen. De smaak is elegant, sappig en bovenal zeer smaakvol.
Heerlijk glas als aperitief, perfect bij vis en schaaldieren



Voor wie het leuk vindt; hier het linkje naar m`n blogberichtje over het stomen van Kabeljauw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten