Rudy`s blog over Italiaanse Design Keukens e.d.

Rudy`s blog over Italiaanse Design Keukens e.d.
Klik hier om naar mijn website te gaan!

woensdag 2 november 2011

Wijnkoelers in de keuken

Veel van mijn klanten kiezen er voor om een wijnkoeler in de keuken in te bouwen. Dat witte wijn gekoeld moet worden weet vrijwel iedereen, maar ook rode wijn smaakt veel beter als het op de juiste temperatuur wordt bewaard. Men denkt dat kamertemperatuur wel goed moet zijn voor de rode wijn. Op onderstaande tabel kunt u zien dat de meeste rode wijn het best tussen de 16 en 18 graden bewaard kan worden. In de meeste gevallen is het binnen toch al gauw boven de 20 graden, in die gevallen is een wijnkoeler dus erg handig.

Bewaartemperaturen voor wijn:

Rode wijnen met veel tannine: 16 - 18 graden Celsius.
Lichte, fruitige rode wijnen: 10 - 14 graden Celsius.
Complexe, droge witte wijnen: 12 14 graden Celsius.
Rosé: 6 - 12 graden Celsius.
Lichte, droge witte wijnen: 8 - 10 graden Celsius.
Zoete witte wijnen: 6 - 8 graden Celsius.
Mousserende wijnen: 6 - 8 graden Celsius.


Bij bovenstaande Snaidero keuken is te zien dat ik op het eiland een inbouw wijnkoeler heb toegepast. Deze Liebherr wijnkoeler is voorzien van een mooie roestvrijstalen deur. Hier zit standaard een greep van Liebherr op, deze kan ik er ook in het werk afhalen en er een Snaidero greep op zetten tegen geringe meerprijs. Dit is ook gedaan bij de wijnkoeler op bovenstaande foto.


Soms pas ik ook de zwarte inbouw wijnkoeler toe (deze wordt trouwens door Liebherr gemaakt). De zwarte wijnkoeler is wat minder voordelig als de Liebherr versie, maar is wel greeploos. Ook is de deur in zwart uitgevoerd in plaats van roestvrijstaal. Verder is het apparaat identiek.

Voor beide wijnkoelers geldt dat de ventilatie goed geregeld moet zijn. Als de koeler onvoldoende koude lucht kan aanzuigen gaat het apparaat snel stuk. Als een ventilatierooster in de plint ontbreekt (ze letten daar scherp op) dan vervalt dus de garantie op het apparaat. In sommige situaties wordt de keukenplint in hoogte ingekort om ventilatie te voorzien. Ik heb zo`n situatie meegemaakt bij een klant maar dit was voor de fabrikant echter niet accoord, Liebherr echter is hier in de praktijk iets soepeler in (als er maar ruim voldoende ventilatie aanwezig is).


Liebherr heeft trouwens ook een leuke wijnkoeler voor inbouw op hoogte. Dit apparaat verkoop ik wat minder vaak omdat de capaciteit toch wat kleiner is. Ook heeft dit apparaat geen gescheiden klimaatzones (dus voor alleen rode wijn of juist alleen witte wijn). In sommige situaties past de onderbouw wijnkoeler er niet in en kun je dus niet anders dan de compacte wijnkoeler toepassen. In een Italiaanse design keuken hoort natuurlijk ook goede Italiaanse wijn gedronken te worden nietwaar?

Thuis gebruik ik de Liebherr wijnkoeler met dubbele klimaatzone, ben er erg tevreden over maar moet wel eerlijk toegeven dat de wijnconsumptie wel omhoog gaat... Ook is het wel eens handig als de gewone koelkast vol is. Het is natuurlijk goed mogelijk om bijv. pakken sap samen met de witte wijn op 6 graden in de wijnkoeler te bewaren.


Ook in bestaande Bulthaup systeem 20 kasten kan ik de Liebherr wijnkoeler inbouwen. Helaas is het plintrooster dan wat beter zichtbaar omdat de plint bij de Bulthaup systeem 20 kasten vrijwel gelijk loopt met de deur van het apparaat. Bij een normale Snaidero keuken valt de plint ruim terug en valt het rooster dus ook veel meer uit het zicht. Op bovenstaande foto is trouwens de standaard Liebherr greep goed te zien (op de allereerste foto bovenaan dit blog artikel staat namelijk dezelfde wijnkoeler maar dan met de Snaidero greep).


Soms heb ik ook een klant met een bestaande wijnkoeler die bijvoorbeeld uit de vorige woning mee wordt verhuisd (zie bovenstaande foto van Snaidero project 500). Hoewel het een handig groot apparaat is, had klant zelf natuurlijk het liefst de inbouw wijnkoeler met dubbele klimaatzone gehad. Als je echter al zo`n grote wijnkoeler hebt staan doe je die natuurlijk niet zomaar weg voor een nieuwe koeler die ook nog eens iets kleiner is.


Bij bovenstaande Snaidero keuken in Amsterdam is ook de Liebherr wijnkoeler met dubbele klimaatzone toegepast. Ook hier is de Snaidero greep gemonteerd en de standaard Liebherr greep er afgehaald.

Dan nog even iets wat toch even de aandacht behoeft bij de hierboven besproken onderbouw wijnkoelers van Liebherr en Míele. We hebben ze nu al heel vaak geleverd maar sommige klanten reclameren toch over het geluid. Nu hebben we er thuis niet zo`n erg in, bij een gezin met kinderen heb je altijd wel geluiden. Als je echter de krant leest naast de wijnkoeler en er staat geen muziek op of tv aan dan hoor je dus wel de wijnkoeler zachtjes op de achtergrond. Ik heb het hier over gehad met o.a. Liebherr, zelfs ook verschillende keren een eigen monteur en vervolgens service monteur van leverancier er heen gestuurd. Hier blijkt dus in de praktijk niets aan te doen. Liebherr bouwt deze apparaten eigenlijk als professioneel apparaat en niet specifiek voor de inbouwkeukenmarkt. Geluid was dus geen thema bij het ontwerp van deze apparaten. Het is maar dat u het weet. Uiteraard bent u van harte welkom om het geluid bij mij in de showroom te komen testen, natuurlijk met een gekoeld glas rode wijn er bij...


Tenslotte zijn er nog de VarioCool wijnkoelers van Gaggenau. Gaggenau fabriceert deze super-de-luxe wijnkoeler zoals ook is ingebouwd bij onderstaande Snaidero Venus keuken. Deze wijnkoeler is super luxe uitgevoerd maar wel van een totaal andere prijsklasse. Het mooie van deze lijn met wijnkoelers is dat ze goed passen in de lijn hoge kasten van Snaidero (213cm hoog). Zoals hierboven al genoemd bij de Liebherr wijnkoelers is ook bij de Gaggenau VarioCool ook het geluid een item wat vermeld moet worden. Ook deze wijnklimaatkasten hebben een ventilatie die via de plint loopt. Hierdoor zijn deze apparaten niet fluisterstil. Houd rekening met eenzelfde geluid als een stille vaatwasmachine. Positief is echter dat het geluidsniveau van deze lijn apparaten altijd nog aanzienlijk stiller is als de Amerikaanse equivalent van deze lijn "SubZero".