Rudy`s blog over Italiaanse Design Keukens e.d.

Rudy`s blog over Italiaanse Design Keukens e.d.
Klik hier om naar mijn website te gaan!

maandag 18 juli 2011

Zeeuwse mossels uit de stoomoven.

Waarom nu aandacht voor mossels op dit blog over keukens. Nou, een keuken is primair toch bedoeld om voedsel te bereiden nietwaar? Mossels zijn actueel nu en kunnen best wat aandacht gebruiken: slechts 10 á 15% van de Nederlandse mosselproductie wordt ook in Nederland geconsumeerd!

Tweederde van de mosselproductie gaat naar België, het restant gaat naar Frankrijk. Van de Nederlandse consumptie gaat trouwens nog een flink deel naar Belgische gasten in Nederlandse restaurants. Blijkbaar zijn ze in Nederland niet zo van de local food. Is wel zonde natuurlijk, want voedsel invliegen uit verre landen is natuurlijk onnodig als je `t hier voor het uitzoeken hebt.

Afgelopen week ging het nieuwe mosselseizoen van start, dit was een week later dan gepland. De mossels waren nog ietwat aan de kleine kant, daarom is dus nog een week gewacht. Er is nu ook wat minder aanvoer als vorig jaar, zodoende zijn de prijzen best hoog. Op de veiling bracht 100kg mossels vorige week nog 300 Euro op. Dit is bijna het dubbele van normaal.

Mossels worden normaal gesproken in de pan bereid, maar dit is voor de Nederlandse consument blijkbaar teveel moeite. Om mossels in Nederland populairder te maken is er nu een speciale magnetron mossel geïntroduceerd in Nederland... (echt waar). De allerlekkerste mossels maak je echter met de stoomoven. Dit doe ik daarom dus regelmatig met klanten die een keuken bij me hebben gekocht als ik de apparatuur uit wil leggen.

Affijn, vorige week heb ik een paar keer mossels klaar gemaakt voor klanten. Er waren alleen nog maar hangcultuur mossels bij de Sligro, vanmorgen pas had ik pas de eerste "wilde". Nu moet ik eerlijk zeggen dat er met de kwaliteit van de hangcultuur mossel naar mijn mening niets mis is, maar het gaat er dit keer natuurlijk over hoe je ze het beste klaar maakt. Lekker simpel dus: 1 minuut op 120 graden in de gaatjespan.Drukloos mosselen stomen kan eventueel ook; 15 minuten op 85 graden in de stoomoven (gaatjespan gebruiken). Meer informatie staat hier.

Na het controleren en schoomaken gaan de mossels in de gaatjespan.

Vervolgens gaan de mossels in de stoomoven voor 15 minuten op 85 graden.

De mossels zijn klaar! En voortaan geen magnetron mossels meer want dat is dierenmishandeling. O ja, mossels hebben niet alleen een hekel aan magnetrons, maar ook aan zeesterren.

2 opmerkingen:

  1. Gisteravond heb ik geprobeerd de tijd iets in te korten. Inmiddels ben ik er uit. Dertien minuten stomen op 85 graden is ook prima!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nóg sneller kan ook weet ik inmiddels! Slechts 1 minuut in de gaatjespan op 120 graden. Gaat echt goed!

    BeantwoordenVerwijderen