Rudy`s blog over Italiaanse Design Keukens e.d.

Rudy`s blog over Italiaanse Design Keukens e.d.
Klik hier om naar mijn website te gaan!

vrijdag 30 maart 2018

Van het gas af

Inmiddels is iedereen er wel van doordrongen hier in Nederland dat we van het gas af moeten. De gaswinning in Groningen wordt afgebouwd. De afgelopen dagen kwamen er ook al plannen naar buiten om de verkoop van gasgestookte cv-ketels te verbieden vanaf 2021. Je kunt er natuurlijk van uit gaan dat straks ook de verkoop van gashaarden en gaskookplaten aan banden wordt gelegd.


Vroeger verkocht je nog wel eens een keuken met een gaskookplaat, maar dat zie je tegenwoordig nog maar zelden. Keukens worden tegenwoordig voorzien van een kookplaat op inductie.

Mensen die op dit moment koken op gas kunnen uiteraard ook overstappen op inductie. Die mensen hebben vaak twee dingen.

Hoe zit het met stroom?

Het eenvoudigst is een 1-fase inductiekookplaat. Deze kookplaat heeft dus 1 groep nodig in de meterkast. Neff noemt dit "smart-inductie". Deze kookplaat is wat minder luxe en ook erg voordelig. Mocht de klant geen groep erbij kunnen zetten dan kunnen we deze kookplaat ook aansluiten op een groep die al in gebruik is voor bijvoorbeeld een vaatwasser. Er komt dan een speciaal soort stekker tussen waardoor je nooit de kookplaat samen met de vaatwasser tegelijk aan kunt zetten. Op zich werkt dat prima.

Het meest voorkomend is een 2-fase inductiekookplaat (kookgroep noemen ze dat). De inductiekookplaat krijgt dan méér "power" omdat deze de beschikking heeft over drie groepen in de meterkast. De Neff 80cm kookplaat met FLEX-inductie T68TS61N0 is zo`n 2-fase model.

Tenslotte is er ook de 3-fase inductiekookplaat. Dit is bij Neff de 90cm brede inductiekookplaat met 3 flex-zones. Elke zone heeft dan z`n eigen groep in de meterkast.

Hoe zit het met het gat in het blad?

Meestal hebben kookplaten een standaard sparing van 56x49cm. Daar past dus zowel de smartinductiekookplaat als de 60cm FLEX inductiekookplaat in (zie video hier onder).Mocht je echter naar een bredere kookplaat willen (kan handig zijn als je vaak met grote pannen werkt) dan moet het gat vergroot worden. Zelfs bij granieten bladen kan dat. Je hebt zelfs een gespecialiseerd bedrijf hiervoor: Kookplaat.info uit Zeewolde.Geen opmerkingen:

Een reactie posten